Erupció del volcà Taal: «La resposta del poble filipí a l’emergència està sent impressionant»

Félix Miguel Sánchez, referent de Càritas Espanyola a Filipines, explica des del terreny com es desenvolupa l’ajuda als desplaçats

“La resposta del poble filipí a aquesta emergència està sent impressionant”. Així s’expressa des de l’escenari de la catàstrofe natural provocada per l’erupció del volcà Taal el referent de Càritas Espanyola, Félix Miguel Sánchez, que aquests dies col·labora amb la Càritas local en l’operatiu de resposta a aquest nou desastre [VEURE VÍDEO].

Félix resideix a Manila des de fa anys per a realitzar el seguiment dels projectes de post-emergència i reconstrucció posats en marxa després de la destrucció causada pel tifó Haiyán a  2013.

Meravellosa experiència de solidaritat

A un informe remès des de la zona més afectada, on acaba de visitar diversos centres d’evacuació habilitats per la Diòcesi de Lipa, reconeix l’impacte que ha suposat per a ell “veure la capacitat destructiva d’aquests fenòmens naturals, el sofriment que causa en tantes persones i, al mateix temps, les meravelloses experiències de solidaritat que genera”.

“Són molts els joves que han assumit el rol d’ajudar als altres –subratlla— i que estan participant com a voluntaris en la classificació de l’ajuda rebuda, que s’està realitzant seguint uns protocols molt precisos”.

“En el centre d’evacuació obert en el santuari de Padre Pío, més de 500 persones estan acollides des de diumenge passat. Molts infants i persones majors estan rebent atenció sanitària, alimentació i suport psicosocial”.

Félix Miguel Sánchez destaca, juntament amb el subministrament de productes bàsics, la importància que té “l’acompanyament i l’escolta a aquestes famílies, que han hagut de deixar enrere les seves llars, les seves terres i els seus mitjans de vida”. “Hem parlat amb diverses persones i estan molt afectades per tot el que han deixat enrere”.

El seminari de San Francisco de Sales de la Diòcesi de Lipa, visitat també per Félix, està funcionant com a centre de coordinació de Càritas Filipines per a aquesta emergència, així com punt logístic on es rep i classifica tota l’ajuda d’emergència.

La solidaritat de la població i institucions locals està permetent cobrir les necessitats més urgents i preparar lots familiars d’ajuda per als desplaçats amb productes de primera necessitat, com a aigua embotellada, medicaments bàsics, màscares, productes d’higiene, bolquers per a adults i bebès, roba interior, materials de neteja, llits plegables, matalassos, mantes, grups electrògens, llums d’emergència i refugis temporals.