5è Aniversari de «Laudato si´»: Càritas reafirma la cridada a «escoltar el clam dels pobres i de la terra»

Participa en les accions programes a tot el món dins de la «Setmana Laudato Si’».

En el 5è Aniversari de l’encíclica Laudato Si’ del papa Francesc sobre la cura de la casa comuna, publicada el 18 de juny de 2015, i el marc de la “Setmana Laudato Si’” convocada a tot el món per l’Església, Càritas reafirma el seu compromís per a “escoltar el clam dels pobres i el clam de la terra» que es llança en la mateixa i a les quals ens convoca el propi Pontífex en aquest VÍDEO.

En la seva encíclica, Francisco crida a l’Església, als responsables de la presa de decisions i a totes les persones de bona voluntat a reconèixer la urgència del nostre desafiament mediambiental, i a recordar que les zones més pobres del món són particularment vulnerables a la degradació ambiental i les seves poblacions són les més afectades pels seus efectes. Un repte que no ha deixat d’engrandir-se a nivell global des de la seva publicació.

Estils de vida sobris i canvi d’hàbits

Davant l’envergadura del desafiament de la sostenibilitat, Càritas insta a prendre consciència d’alguns dels majors problemes socials i mediambientals als quals ens enfrontem –la contaminació generalitzada, el canvi climàtic, la migració, la inseguretat alimentària, la pobresa i la desigualtat, i l’excessiva dependència dels canvis tecnològics— per a trobar solucions eficaces i urgents.

El progrés cap a una vida sostenible en la Terra per a tots i cadascun de nosaltres requereix estils de vida sobris, juntament amb un canvi de comportaments tant individuals com col·lectius i una radical transformació de les estructures a gran escala. La labor de tota la xarxa internacional de Càritas en molts països i comunitats locals de tot el món donen testimoniatge que és possible impulsar canvis positius a escala micro.

Els sistemes i comportaments que fins ara hem manejat i amb els quals hem viscut estan fallant tant al planeta com als més pobres. Càritas creu que, si treballem junts i a l’uníson per a cuidar la nostra llar comuna, és possible adoptar models diferents per a aconseguir una veritable transformació, que realment escolti el clam de la terra i dels més pobres.

En els cinc anys transcorreguts des de la publicació de Laudato Si’, les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle han continuat augmentant, les espècies continuen desapareixent a un ritme sorprenent i les comunitats més vulnerables continuen sofrint els efectes d’un planeta en crisi.

Viure l’Evangeli protegint la Creació

Càritas recorda en aquest aniversari de l’encíclica que la tasca de protegir la creació expressa els valors evangèlics essencials: honrar al nostre Creador i estimar-nos els uns als altres.

Cuidar de la creació és també una manera de cuidar dels nostres germans i germanes, ja que un clima canviant significa, per exemple, pluges impredictibles, tempestes més destructives i la propagació de mosquits. El que, al seu torn significa, més fam, més malalties, més migració i més conflictes.

Encara que el canvi climàtic afecta a tots, són els pobres els qui tenen menys recursos tant per a prevenir com per a recuperar-se de les seves devastadores conseqüències. Abordar la crisi del canvi climàtic és una forma fonamental de cuidar de totes les persones i, especialment, de “els més petits”.

Resposta de Càritas al canvi climàtic

Càritas s’esforça per ajudar en totes les regions del planeta a les comunitats més vulnerables a adaptar-se al canvi climàtic, amb la finalitat de mantenir els seus mitjans de vida, prevenir i gestionar les catàstrofes mediambientals i acompanyar-les mentre denuncien les injustícies que afecten les seves vides i hàbitats.

Al mateix temps, la xarxa internacional de Càritas impulsa una activa labor d’incidència política per a garantir la protecció de les poblacions més vulnerables. Per a això, s’emporten les veus dels afectats pel canvi climàtic i els danys ambientals aparellats al mateix els fòrums internacionals d’alt nivell i cims climàtics per a assegurar-se que els responsables de la presa de decisions els escoltin i actuïn en conseqüència.

De manera concreta, Càritas ve exhortant de manera reiterada als líders governamentals de tots els països perquè implementin l’Acord de París i es promoguin condicions de justícia social, especialment per a les persones i comunitats més pobres i vulnerables, així com mesures fermes i sostenibles que assegurin la transició cap a economies netes i sostenibles amb baixes emissions de carboni.

Tot aquest compromís de la xarxa internacional de Càritas compta amb el suport actiu, tant en els aspectes organitzatius com econòmics, de Càritas Espanyola. Amb motiu de l’aniversari de Laudato Si´, Càritas Internationalis ha preparat una relació [VEURE AQUÍ] dels projectes de lluita contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat mediambiental que actualment s’estan desenvolupant en els cinc continents.