Càritas planteja en el Congrés mesures de «reconstrucció» per les persones més vulnerables

La secretària general de Càritas compareix en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats

Natalia Peiro, secretària general de Càritas Espanyola, planteja en el Congrés dels Diputats, davant els membres del Grup de Treball sobre Polítiques Socials i Sistema de Cura de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica, un paquet de mesures urgents que serveixin per a establir les bases d’un sistema que garanteixi els drets de les persones més vulnerables després de l’impacte del coronavirius.

Aquestes propostes estan recollides en el document “Anàlisi i Propostes de Càritas per a la (re)construcció”, del qual la secretària general oferirà en la seva compareixença un resum qualificat.

S’agreugen les condicions de les persones més fràgils

Càritas assenyala que, després de la crisi anterior, la recuperació del mercat de treball es va nodrir d’incorporar a cada vegada més treballadors “atrapats” en condicions d’inseguretat. Es corre el risc que una vegada que la crisi actual es contingui, la “recuperació” es construeixi sobre el mateix model de crear ocupacions a canvi d’avançar en més precarietat.

És especialment preocupant la situació dels serveis socials, que estan sofrint una creixent pressió i demanda social a causa de la crisi, a la qual fins ara ha vingut afrontant amb recursos minvants, amb deficiències crítiques i àmplies desigualtats territorials en l’oferta. Pot dir-se que els serveis socials es troben infradesenvolupats davant els  riscos socials.

Al costat d’això, l’experiència acumulada en els últims mesos per tota la xarxa estatal d’acolliment de Càritas confirma que, una vegada més, aquesta crisi, com les anteriors, no ha estat igual per a tots. Les persones més fràgils han vist com de manera ràpida i intensa han empitjorat les seves condicions de vida, i com en la majoria dels casos s’han enfonsat en perdre l’ocupació i els minsos ingressos que percebien. Com que han estat les persones vulnerables les que més han sofert l’impacte d’aquesta crisi, les labors de reconstrucció han de donar-los la màxima prioritat entre les propostes que s’articulin a curt termini.

Cal tenir en compte que la paralització econòmica derivada de l’estat d’alarma ha provocat una ràpida pujada de la desocupació, especialment greu en el cas de les persones acompanyades per Càritas, on, entre el mes de febrer i abril, s’ha constatat un increment de l’atur del 20%. Això significa que l’increment de la desocupació per a les famílies més vulnerables ha estat vuit vegades superior a l’increment mitjà, i ha situat la taxa d’atur en aquestes persones en el 73%.

Les condicions de pobresa severa (menys de 370 euros per a una persona i menys de 776 euros per a dos adults i dos menors d’edat) s’ha incrementat un 30% a causa de la pandèmia i cop en aquests moments a 1 milió de persones entre les famílies que Càritas acompanya.

Aquesta crisi ha vingut a agreujar, també, la delicada situació d’habitatge que ja existia abans de l’impacte del coronavirus, fins al punt d’abocar-nos a una possible emergència residencial, ja que més de 700.000 persones acompanyades per Càritas resideixen en llars que no disposen de diners per a pagar l’habitatge ni els subministraments domèstics.

Propostes de Càritas Espanyola

Les propostes que Natalia Peiro presentarà en la Grup de Treball sobre Polítiques Socials i Sistema de Cura se centren en sis capítols.

1. Garantia de drets: Abordar una reforma constitucional per a garantir que els drets econòmics, socials i culturals comptin amb el mateix grau de protecció que als drets civils i polítics; ratificar la Carta Social europea revisada i el Protocol de Reclamacions col·lectives de 1995; i establir un procediment eficaç per a l’execució dels Dictàmens i les Recomanacions dels òrgans dels Tractats i Convencions del Dret Internacional dels drets humans ratificats per Espanya.

2. Ús de llar i sistema de cures: Propiciar un canvi legislatiu que garanteixi el reconeixement ple dels drets laborals en l’ús de llar, especialment la prestació per desocupació; i articular un sistema de cures universal, públic i de qualitat en el qual tant les persones necessitades de cures com les persones cuidadores tinguin garantits els seus drets.

3. Habitatge: Urgeix l’anunciada llei estatal de garantia d’accés a l’habitatge que inclogui totes les situacions d’exclusió residencial i sinhogarismo; incrementar l’esforç realitzat per l’Administració pública en matèria de rehabilitació i manteniment del parc d’habitatges; mantenir la mesura extraordinària de paralització de desnonaments i desallotjaments sense allotjament alternatiu en habitatge habitual en lloguer; i reformar la Llei d’Enjudiciament Civil per a incloure la suspensió de qualsevol procediment d’execució sense allotjament alternatiu.

4. Garantia d’ingressos mínims: Ampliar la cobertura de l’ingrés mínim vital perquè no hi hagi llars sense ingressos ni famílies per sota del llindar de pobresa sense cap mena de protecció, i incorporar a les persones en situació en irregular; i garantir la complementarietat de les rendes mínimes autonòmiques, entre altres mesures.

5. Persones migrants: Permetre l’empadronament de persones estrangeres sense documentació en vigor perquè el Padró municipal reflecteixi la realitat estadística de població d’un municipi; flexibilitzar les condicions i criteris de renovació, modificació i pròrroga de les autoritzacions de residència i/o treball de la vigent legislació d’estrangeria per a impedir la irregularitat sobrevinguda; evitar la reobertura dels CIES; habilitar més espais d’acolliment humanitari i erradicar les condicions inhumanes del CETI de Melilla; implementar els estàndards de drets humans i de detecció de sol·licitants de protecció internacional i perfils vulnerables tant en els procediments de control de fronteres exteriors com de devolució i expulsió de persones estrangeres; i abordar una regularització extraordinària per a incorporar als migrants en situació irregular a la societat espanyola.

6. Prostitució i tracta: Aprovar la Llei Integral contra el Tràfic d’éssers humans per a tots els fins (explotació sexual, laboral, treball forçós, matrimonis forçats, extracció d’òrgans, mendicitat…).