Setmana de la Caritat: Càritas reivindica «el poder de cada persona» i de «cada gest» per a canviar el món

Convida a celebrar el Dia de la Caritat sent “activista del Regne, pensant en els altres i fer del bé comú una causa pròpia”.

Sota el lema “El poder de cada persona. Cada gest compte”, la convocatòria d’enguany té un sentit diferent i especial, marcat inevitablement pels profunds efectes socials, sanitaris i econòmics del coronavirus. Aquesta pandèmia mundial està suposant un autèntic repte organitzatiu per a la Confederació Càritas dins i fora d’Espanya, que s’ha bolcat a prestar acompanyament d’emergència a centenars de persones en greu situació de precarietat.

Gestos de solidaritat que brollen davant tanta fragilitat


La Covid-19 ens ha obligat, com s’explica en els materials editats per Càritas amb motiu del Dia de Caritat “a disposar de les nostres vides d’una forma inimaginable fa tan sols uns mesos” i “els hàbits quotidians, la manera de relacionar-nos i la gestió de les nostres emocions ens han desbordat”. A més, “la malaltia, la mort dels nostres sers estimats i l’aïllament han deixat passo a la inseguretat econòmica i laboral, a la falta de recursos bàsics, a la pèrdua d’ocupació o als ERTES”. A conseqüència de tots això “emergeix una societat molt més fràgil i vulnerable amb un full de ruta més ple d’incerteses que de certeses”.

Malgrat aquestes incerteses, enmig d’aquesta fragilitat s’estan veient “brollar milers de gestos solidaris plens de caritat, d’aquest amor gratuït que neix del cor de manera lliure i desinteressada, sense esperar res a canvi”. L’experiència vital d’aquests mesos “ens ha fet reaccionar davant el sofriment i el dolor compartit, ens ha empès a rescatar el nostre sentit d’identitat i pertinença i ens ha posicionat en el comunitari, a prioritzar el bé comú que ens identifica com a éssers vius: la protecció i defensa de la vida”.

Ser activistes

La proposta que es llança és a fer-se “activista del Regne”. Una forma d’activisme entès com la disponibilitat a “participar activament en una causa, a pensar en els altres més enllà del propi, a fer del bé comú una causa pròpia”.

La Setmana de la Caritat és un espai per a l’acció, per a sortir a la trobada i donar testimoniatge. I encara que en aquesta ocasió, no serà possible realitzar gestos en els quals participin moltes persones reunides, sí que podem fer-nos “activistes de la caritat”, és a dir, persones “que prenem partit i ens comprometem a realitzar gestos senzills que reflecteixin l’amor per la vida i el nostre compromís amb les persones que estan vivint situacions de fragilitat”.


Què pots fer?

Càritas llança una sèrie de gestos senzills, personals, que ajudin a celebrar en aquesta clau “activista” aquesta Setmana de la Caritat:

1.Cerca en el teu interior: fes silenci, respira profund, ora, medita i connecta’t amb el món, la nostra casa comuna.

2. Cuida el planeta: ets part del canvi. Redueix el teu consum, no abusis dels recursos i cuida tot el que t’envolta.

3. Comparteix el teu viatge, el camí quotidià de la teva vida amb els altres. Conversa, somriu, ajuda, agraeix i beneeix a les persones que es creuen en la teva vida.

4. Conrea la compassió. Contempla el que estan vivint altres persones en altres països i prop de tu: guerres, fam, violència, pobresa, dolor, la deterioració de la terra… acull-lo en el teu cor.

5. Relaciona’t Segur que pots fer alguna cosa pels altres sense esperar res a canvi. I si tens possibilitat de comprometre’t en algun voluntariat, és el moment de fer el pas.

6. Participa, hi ha molt per fer. Fes-te activista de la caritat, involucra’t, sembra gestos concrets d’esperança, justícia i fraternitat.

7. Revisa el teu estil de vida. Tria una vida més sòbria i senzilla. Entre tots podem fer que la vida en comú sigui més sostenible, solidària, saludable i espiritual, en harmonia amb el Creador i totes les seves criatures.

8. Suma’t amb un gest a aquest corrent d’esperança. Del 8 al 14 juny, penja la teva foto amb aquest missatge en el perfil del teu Càritas en xarxes socials i també en el teu perfil personal en. Junts sumem més.

Vídeo Setmana Caritat