Espai de suport a la Infància “Ens Retrobam”

Un total de 20 nins han participat en les sessions familiars que Càritas Mallorca ha planificat per a treballar les pors i les inseguretats que ha suposat i suposa l’actual situació provocada per la COVIB19

En aquests moments de Crisi per la COVID19  ens preocupa sobre manera,  la tendència de la Transmissió Intergeneracional de la Pobresa, per això cal posar el focus en la infància. Aquesta crisi ha demostrat que la malaltia no és democràtica i que les famílies vulnerables han sofert un agreujament de la seva situació.

El tancament dels centres educatius ha posat de manifest de forma molt crua la bretxa de desigualtat existent en l’accés a una educació equitativa, inclusiva i de qualitat, tant a l’Estat Espanyol com en la resta del món i, si no s’adopten mesures valentes i innovadores, correm el risc que aquesta bretxa s’ampliï encara més.

Valorem les polítiques posades en marxa per a pal·liar aquestes manques però, per a milions i nens, nenes i joves, l’escolarització a distància no és una opció. La bretxa digital és un dels principals motius, encara que no l’únic. La falta d’accés als centres educatius no té repercussions tan sols en termes de transmissió de coneixements i major risc d’abandó escolar, sinó en altres aspectes tant o més importants, com poden ser els problemes nutricionals, el risc d’aïllament social i l’absència de protecció enfront de la violència.

Durant tot aquest procés de la pandèmia, posant la mirada en la infància, se’ns ha plantejat una oportunitat per acompanyar a la infància en el seu Dret a l’Oci i a l’Esplai Universals, on tots els nens, nenes i joves tenen dret a jugar, a escampar-se, perquè és part inalienable del seu creixement i construcció de la seva identitat personal, així com el dret a gestionar l’avorriment, clau fonamental per al desenvolupament de la creativitat, imaginació i fins i tot del maneig de les frustracions.

La incertesa ens ha portat a plantejar necessàriament escenaris alternatius, de manera que no hem aturat la nostra acció amb la infància. El temps de confinament no ha estat fàcil per a moltes famílies, especialment aquelles amb infants. Des de Càritas Mallorca fa molts d’anys que es duu a terme un acompanyament tant a infants com als seus pares, mares i referents a través de projectes amb diferents objectius: reforç escolar, suport psicosocial, tallers familiars per millorar les relacions pares/fills, etc.

En aquesta ocasió, des del Programa d’Acció de Base de Càritas Mallorca, s’han planificat una sèrie de sessions de suport a nins i nines que atén l’entitatdesprés de la realitat que han viscut durant el temps de confinament i en el moment actual.

Són infants que ja participaven als tallers de reforç escolar que l’entitat havia planificat durant el curs escolar a través de les voluntàries dels projecte, a espais com la Parròquia de Sant Pau, l’Assumpcióde Palma o el projecte Diguem Coses a la barriada de ciutat antiga.  Aquests tallers de reforç  escolar s’havien aturat durant el confinament de forma presencial però continuaven amb el seguiment telefònic.

Ara, amb aquest projecte “Ens Retrobam” , i a través de 3 sessions amb els infants, s’ha treballat de forma grupal i també individual les emocions, les pors, les preocupacions, els dubtes que han viscut durant el confinament i en la realitat d’ara.  A través del  joc i altres dinàmiques han generat espais de convivència i de confiança que han servit per a treballar les experiènciesque molts d’ells i elles han viscut.

L’objectiu era generar espais de trobada, de reflexió i diàleg entres els infants. Parlar del que han experimentat, de no crear distància social però sí física, per prevenció. De com s’ha de continuar a partir d’ara, de com han de relacionar-se i com han d’actuar, tenir confiança per avançar cada dia.

El treball que s’ha realitzat per part de les tècniques de Càritas a través de diferents sessions  a un total de 20 nins, també ha servit per a donar pautes a pares i familiars dels infants de cara als propers mesos.