Càritas demana seguretat i solidaritat per als immigrants afectats per l’incendi de Moria

Nota de Càritas Europa davant el greu incendi que ha arrasat el camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos.

Càritas Europa ha difós un comunicat amb motius del devastador incendi que va arrasar el camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, en la nit del passat 8 de setembre.

Est el text íntegre de la nota:

Càritas demana la seguretat dels migrants i la solidaritat d’Europa Càritas Europa està alarmada i entristida pel desastre humanitari generat després que diversos incendis que  van destruir gairebé la totalitat del camp de refugiats de Moria a l’illa grega de Lesbos durant la nit del 8 de setembre. Durant mesos i fins i tot anys, més de 12.000 residents estaven acollits en el camp, superant quatre vegades la seva capacitat i suportant condicions miserables, mentre esperaven que es processessin les seves sol·licituds d’asil. Després d’haver fugit de la guerra, la pobresa extrema i la persecució, els residents del campament, inclosos centenars de nens i adults vulnerables, es veuen novament privats de refugi o seguretat. El foc va destruir contenidors, tendes de campanya, equips i totes les instal·lacions, incloses les del servei d’asil grec.

“Imaginin-se el sofriment que aquestes persones han suportat en les seves vides i que una vegada més s’enfronten a la misèria, la incertesa i la falta de refugi. És un miracle que no hi hagi hagut víctimes en els incendis. La compassió humana és més vital ara que mai. Al mateix temps, és important denunciar que fins i tot abans de l’incendi les condicions de vida en el campament eren insostenibles. El campament estava superpoblat amb centenars de carpes cobrint tots els espais buits, amb molt poques instal·lacions de rentada, banys, opcions de cuina, àrees de joc, etc. Sens dubte, urgeix buscar condicions alternatives d’acolliment basades en la solidaritat i que assegurin la dignitat humana de cada resident al llarg de tota Europa, tant ara com en el futur”, ha assegurat Maria Alverti, directora de Càritas Hellas.

La situació continua sent caòtica, mentre els antics residents del campament busquen un terreny més segur. No obstant això, tenint en compte la petita grandària de la ciutat més pròxima de Mitilene, la policia local els ha bloquejat el pas amb l’objectiu de controlar als sol·licitants d’asil i sufocar qualsevol temor de la població local davant la possible propagació de la COVID-19. No obstant això, les mesures restrictives la pandèmia, igual que en altres parts d’Europa, també s’han estat aplicant en el camp de refugiats. No obstant això, el campament de Moria es va aïllar la setmana passada després que una persona donés positiu en l’àrea coneguda com Mandala. Dels 2.000 residents del campament que van ser avaluats, només es van detectar 35 casos positius de coronavirus, la qual cosa indica que els residents van realitzar grans esforços en condicions higièniques difícils per a controlar el brot.

Atès que els residents van fugir per a posar-se fora de perill quan va tenir lloc l’incendi, les autoritats gregues estan tractant ara de localitzar als residents que havien donat positiu pel virus. Donades les condicions actuals, a Càritas el preocupa que les tensions puguin augmentar en els pròxims dies, especialment si no es garanteix la seguretat dels antics residents del campament i la comunitat local.

El Govern grec ha traslladat forces policials d’Atenes a Lesbos i ha declarat l’estat d’emergència a l’illa. Membres del Govern van visitar ahir, 9 de setembre, el campament per a avaluar la situació. No és clar si s’emportarà als migrants a un lloc segur ni com es farà. La Comissió Europea va anunciar el trasllat de 400 nens no acompanyats al continent, però no s’albira una solució clara per a la resta de milers de nens sense refugi.

Càritas Grècia roman en estret contacte amb les organitzacions que estan avaluant les necessitats dels refugiats en Lesbos i ha mostrat la seva disposició per a oferir el suport necessari, en estreta coordinació amb el Ministeri de Migració. El Ministeri està fent apilament urgent de carpes en tot el país per a cobrir les necessitats immediates i coordinarà la resposta amb diferents actors una vegada que es finalitzi l’avaluació de necessitats. L’equip de Càritas Grècia en Lesbos està considerant la possibilitat de distribuir aigua als refugiats que s’han quedat al carrer, en col·laboració amb l’organització “Movement on the Ground”. Actualment també s’estan adquirint sacs de dormir. Així mateix, Càritas Grècia espera proporcionar articles no alimentaris tan aviat com finalitzi l’avaluació oficial de necessitats.

Càritas Europa demana a les parts interessades de la UE i als Estats membres que trobin ràpidament una solució humana i digna per a les persones que s’han quedat sense refugi. Tots, i no sols els nens, han de ser posats fora de perill i el Govern grec no pot quedar-se només per a fer front a aquesta difícil situació.

“Mentre els líders de la UE estan finalitzant el pròxim pacte sobre asil i migració, una tragèdia tan predictible deuria servir com a crit d’atenció i advertiment perquè evitin duplicar un model que estava condemnat al fracàs des del principi donades les condicions d’amuntegament. Ha d’establir-se urgentment un mecanisme de reubicació just i permanent que garanteixi la solidaritat i el repartiment de responsabilitats entre els Estats membres de la UE, basat en els drets humans i la dignitat humana”, ha afirmat Maria Nyman, Secretària General de Càritas Europa.

Ja fa quatre anys, amb motiu de la seva visita al campament de Moria, el Papa Francesc va dir: “Es necessita amb urgència un consens internacional més ampli i un programa d’assistència per a defensar l’estat de dret, defensar els drets humans fonamentals en aquesta situació insostenible, protegir a les minories, combatre el tràfic de persones i el contraban, eliminar rutes insegures, com les que travessen l’Egeu i tot el Mediterrani, i per a desenvolupar procediments de reassentament segurs».