Càritas Espanyola dóna suport a la resposta humanitària de les Càritas centreamericanes a les víctimes de l’huracà «Eta»

S’ha alliberat una partida inicial de 30.000 euros per a respondre a la petició d’ajuda urgent de Càritas Nicaragua

Càritas Espanyola s’ha posat a la disposició de les Càritas nacionals de Nicaragua, Hondures, Guatemala i El Salvador per a donar suport als plans d’ajuda d’emergència que han habilitat en els últims dies per a auxiliar als centenars de milers de damnificats seriosament afectats per l’impacte de l’huracà “Eta”, que es va abatre sobre aquests països entre el 3 i el 6 de novembre.

L’huracà, que va aconseguir la categoria 4 en l’escala Saffir-Simpson i es convertia en el segon huracà més fort de la temporada d’huracans a l’Atlàntic de 2020, va entrar sobre les costes nord-orientals de Nicaragua com una tempesta de categoria 4 el passat 3 de novembre, desplaçant-se lentament pel nord de Nicaragua i cap a l’est d’Hondures en direcció nord-occidental cap al nord-est de Guatemala i després cap al Carib fins al 6 de novembre, quan va disminuir la seva intensitat a tempesta tropical.

3 milions d’afectats

Durant el seu pas, les fortes pluges i vents van impactar amb violència en infinitat de comunitats vulnerables de la regió, que es van veure greument afectades per la pujada del nivell dels rius, inundacions i lliscaments de terra.

Donat l’abast dels danys, tant els organismes nacionals de gestió de desastres dels quatre països més afectats com les Càritas nacionals respectives van activar els seus respectius plans d’emergència per a prestar ajuda de primera necessitat als damnificats, el número inicial dels quals s’estima en uns 3 milions de persones.

En data d’avui, encara s’està determinant quantes víctimes mortals i ferits ha provocat l’est nou desastre natural, quin és l’abast dels danys i quantes són les persones afectades i les seves necessitats. En qualsevol cas, aquesta nova emergència se suma al fort impacte que està tenint la COVID-19 a la regió i agreuja els seriosos efectes socials i econòmics que la pandèmia està provocant en aquests països.

Resposta de la xarxa Càritas i l’Església

Les Càritas Nacionals de Nicaragua, Hondures, Guatemala i El Salvador estan compartint informació sobre l’abast de l’emergència i unint esforços per a realitzar una crida conjunta d’emergència a les Càritas donants de tot el món a fi d’articular una resposta regional a les necessitats a curt i mitjà termini en la població més vulnerable, sota la coordinació de Càritas Internationalis.

Els equips de tècnics i voluntaris de les Càritas locals, al costat de la posada en marxa de plans d’ajuda als damnificats, estan duent a terme una intensa labor de diagnòstic i avaluació de necessitats a curt termini. Els seus primers informes de situació assenyalen quins estan sent ara mateix les majors prioritats humanitàries, com a material d’alberg temporal, aigua potable, sanejament i higiene, aliments, medicaments i protecció.

L’Església catòlica en aquests quatre països està obrint les portes de les seves instal·lacions comunitàries i temples com a albergs temporals d’acolliment als damnificats i centres d’apilament i distribució d’ajuda d’emergència.

Al costat d’això, les Càritas dels països afectats constaten els greus danys causats per l’huracà en la producció agropecuària i els mitjans de vida de les comunitats rurals, que posa al límit les condicions d’inseguretat alimentària ja existents en moltes àrees de Centreamèrica.

És rellevant assenyalar, a més, el dur impacte que l’huracà “Eta” ha tingut en zones on habiten comunitats afrodescendientes i grups indígenes, que ja comptaven amb majors condicions de pobresa, exclusió i vulneració de drets bàsics.

Càritas Espanyola envia 30.000 euros a Càritas Nicaragua

Càritas Espanyola manté un contacte permanent amb les Càritas afectades i està a l’espera del llançament, en els pròxims dies, de la crida conjunta d’emergència per a brindar suport econòmic a aquest.

De moment, Càritas Espanyola acaba de mobilitzar una partida de 30.000 euros procedents dels seus fons d’emergència per a respondre a la petició urgent d’ajuda enviada per Càritas Nicaragua per a garantir ajuda humanitària a 500 famílies.