Càritas Espanyola dóna suport a la resposta humanitària de Càritas Filipines als damnificats del súper tifó «Goni»

Activa amb la AECID una resposta de 150.000 euros per a respondre a la crida de Càritas Filipines per a ajudar a 7.000 persones

Càritas Filipines (NASSA) està proporcionant ajuda de primera necessitat a les comunitats més afectades després del devastador impacte del súper tifó “Goni”, que va impactar a Filipines el passat 1 de novembre i que, segons totes les estimacions, és el temporal més violent registrat en l’arxipèlag des del devastador impacte de “Haiyan”, en 2013.

Suport de Càritas Espanyola amb fons AECID

Aquesta resposta compta amb el suport de nombroses Càritas donants de la xarxa internacional, entre elles, Càritas Espanyola, que ha activat amb la AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament) un conveni de resposta a aquesta emergència per a mobilitzar una partida de 150.000 euros de suport la crida d’ajuda llançat per Càritas Filipines. D’aquesta quantitat, 127.500 euros són aportats per la AECID i els 22.500 restants per Càritas Espanyola.

La província de Catanduanes, territori insular situat al sud-est de l’illa de Luzón, en el litoral del Pacífic, ha estat la que ha sofert major devastació. Sis dels seus onze municipis –Bato, Virac, San Miguel, Baras, Gigmoto i Sant Andrés— han quedat molt afectats. Així mateix, el súper tifó “Goni”, conegut com “Rolly” a Filipines, ha causat grans inundacions, lliscaments de terra i destrucció massiva d’habitatges, cultius i telecomunicacions en la veïna illa de Luzón.

Les pèrdues en collites i activitats pesqueres –mitjans de vida de la majoria de la població afectada— són incalculables. Segons dades de l’Oficina Municipal d’Agricultura de Bato, es necessitaran almenys tres anys per a recuperar la normalitat en el sector agrícola.

Els informes inicials, confirmen, almenys, que 17 persones han mort i més de 400.000 estan acollides en centres d’evacuació, mentre que altres desenes de milers s’han allotjat en cases de familiars i amics. S’estima que el número total de damnificats supera el milió i mig de persones.

Pla d’ajuda de Càritas Filipines per a 7000 persones

Al costat del repartiment de béns de primera necessitat, els equips d’intervenció ràpida de Càritas estan duent a terme el monitoratge en el terreny per a identificar a les víctimes en situació vulnerable i avaluar les necessitats més urgents. Actualment, dos equips de Càritas Filipines estan desplaçats en les zones del sud-est (Bícol) i el sud de Luzón. En els seus informes preliminars assenyalen que les majors prioritats són el subministrament d’ajuda alimentària i aigua potable als damnificats, al costat de farmacioles de primers auxilis, material de refugi, mantes, estris de cuina i articles de condícia.

Càritas Filipines i la Diòcesi de Virac han preparat una crida d’ajuda d’emergència per import de 23 milions de pesos filipins (uns 400.000 euros) per a finançar programes d’ajuda humanitària d’urgència per a unes 7.000 persones.

Les actuacions recollides en aquest pla de resposta a l’emergència inclouen, entre altres, plans de construcció der refugis permanents per a les famílies que han perdut les seves llars, projectes de seguretat alimentària i recuperació de mitjans de vida en els sectors agrícola i pesquer, ajudes econòmiques per a petites i mitjanes empreses, i primers auxilis psicosocials per a persones afectades pel desastre.

El tifó agreuja els efectes de la Covid-19


El bisbe Colin Bagaforo, director nacional de Càritas Filipines, ha afirmat que “mentre instem a continuar resant per la seguretat de tots, també demanem ajuda, ja que el tifó ha portat major pobresa a les nostres comunitats greument afectades pel temporal, ja que també estem lluitant contra els efectes de la COVID-19. Per això, amb humilitat, apel·lem als sincers actes de bondat, generositat i compassió de tots. Necessitem que ens ajudin a restaurar la dignitat de les nostres comunitats desesperades”.

«En aquests temps difícils, en els quals ens encomanem al nostre Déu», ha assenyalat el pare Antonio Labiao, secretari executiu de Càritas Filipines, «també sabem que tothom podrà escoltar les nostres oracions i enviar ajuda».