Campanya «365 dies solidaris» : La distribució farmacèutica dóna suport al Programa d’Ocupació de Càritas en plena Covid-19

La Federació de Distribuïdors Farmacèutics dóna suport a accions de Càritas per a promoure la inclusió soci-laboral de persones vulnerables

La crisi provocada per la Covid-19 està tenint, a més de greus conseqüències sanitàries, importants efectes econòmics negatius que s’han traduït en un increment de la desocupació, situació que afecta amb major virulència a les persones que ja venien sofrint precarietat laboral. Conscients de la complicada situació per la qual travessen moltes famílies del nostre país, les empreses de distribució farmacèutica de gamma completa, a través de la Federació de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR), s’han implicat per a reforçar el Programa d’Ocupació posada en marxa per Càritas.

Així, en el marc de la campanya ‘Distribució farmacèutica: 365 dies solidaris’, les empreses associades en FEDIFAR han desenvolupat enguany l’acció solidària ‘Distribució farmacèutica i Càritas: Reforç del programa d’ocupació després de l’impacte de la Covid-19’, amb l’objectiu d’enfortir les accions desenvolupades per aquesta institució per a incrementar la inclusió soci-laboral de persones en situació o risc d’exclusió a través de l’activació i el desenvolupament d’itineraris integrats i personalitzats d’inserció. “A més de garantir als ciutadans l’accés als medicaments en condicions d’equitat, seguretat i qualitat, les empreses de distribució no som alienes a la realitat i sabem de la complicada situació econòmica per la qual travessen moltes famílies al nostre país a causa de la crisi generada per la COVID-19, per la qual cosa, dins del nostre compromís solidari, hem considerat oportú enguany col·laborar amb Càritas en els seus projectes d’ocupació”, destaca el president de Fedifar, Eladio González Miñor.

Cal destacar que els Programes d’Ocupació de Càritas tenen com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones a través de la millora de les seves competències personals; acostar-les al teixit empresarial mitjançant la intermediació amb les empreses; desenvolupar accions formatives adaptades a les necessitats reals del mercat laboral; i oferir experiències d’aprenentatge. “La crisi creada per la COVID-19, que ha deixat a moltes persones fora del mercat laboral, requereix un compromís per part de tots per a ajudar als més afectats. Canalitzar aquesta ajuda a través de la nostra col·laboració amb Càritas, donant suport als seus programes d’ocupació, és per a les empreses de distribució un motiu d’orgull”, afirma González Miñor.

Per part seva, el president de Càritas Espanyola, Manuel Bretón, va agrair la nova etapa de col·laboració que s’obre entre totes dues institucions amb la signatura del nou conveni, en un moment marcat per la pandèmia on “l’escassetat i precarietat de l’ocupació i el nombre cada vegada major de persones vulnerables és un dels reptes als quals Càritas haurà de redoblar les seves respostes en el futur més immediat”. “És un estímul per a nosaltres –va afegir— comptar amb el compromís de FEDIFAR per a respondre a aquesta aposta decidida de Càritas per un model econòmic que recuperi el sentit original de l’economia com a eina al servei de totes les persones, que els permeti satisfer les seves necessitats, aconseguir el seu benestar i protegir els seus drets i la seva dignitat a través de l’accés a un treball decent i un salari digne”.

Tres anys de col·laboració

L’acció ‘Distribució farmacèutica i Càritas: Reforç del programa d’ocupació després de l’impacte de la Covid-19’ és la cinquena iniciativa solidària que, dins de la campanya ‘Distribució farmacèutica: 365 dies solidaris’, han desenvolupat en els últims tres anys les empreses de distribució farmacèutica representades per FEDIFAR al costat de Càritas. Aquesta col·laboració es va iniciar en 2018 amb la posada en marxa de dues accions: ‘Suport escolar, Distribució Farmacèutica i Càritas’ i ‘Accés a les necessitats d’alimentació bàsiques, Distribució Farmacèutica i Càritas’, que van tenir continuïtat en 2019 amb altres dues actuacions: ‘Centres Residencials, Distribució Farmacèutica i Càritas’ i ‘‘Atenció Domiciliària a majors, Distribució Farmacèutica i Càritas’.

“El compromís solidari que aconseguim fa tres anys amb una institució referent en l’àmbit caritatiu i social com és Càritas, que ha estat centrat en ajudar a les famílies més desfavorides en aspectes bàsics com l’educació, l’alimentació, la cura de persones dependents i l’ocupació, ha constituït una oportunitat perquè les empreses de distribució hagin demostrat que la solidaritat s’ha de practicar els 365 dies de l’any”, conclou el president de FEDIFAR.

L’opció de Càritas per l’ocupació i l’economia social

La reinserció laboral de les persones en situació social vulnerable és una de les línies estratègica del treball de lluita contra l’exclusió que la Confederació Càritas desenvolupa des de fa dècades a Espanya. Com assenyala l’informe ‘Economia i Persones’ presentat recentment, gairebé 79.000 persones van participar en l’últim any en els diferents programes d’ocupació desenvolupats per les 70 Càritas Diocesanes del nostre país. D’elles, el 19,5% (15.368 persones) van aconseguir accedir a una ocupació i recuperar la seva autonomia de vida.

A través de la seva aposta per l’economia solidària, Càritas defensa el treball decent, en el qual la dignitat humana, el respecte dels drets i la promoció de la persona s’articula per a donar respostes a les necessitats del nostre entorn. Així mateix, es promou l’economia social i, en concret, les empreses d’inserció i centres especials d’ocupació com a alternatives empresarials en les quals es generen oportunitats per a les persones més vulnerables. Al temps, es fomenta també el consum responsable, a través les finances ètiques i el comerç just (la Xarxa Interdiocesana de Comerç Just de Càritas compta amb 33 botigues i 114 punts de venda en tota Espanya), sabent que totes les persones tenen un paper fonamental en la construcció d’un model productiu on prevalgui la cura del Planeta i de les persones que vivim en ell.