Comerç just i consum responsable per Nadal: més necessari que mai

Càritas dóna suport a la campanya de la Coordinadora de Comerç Just amb el lema «Aquest nadal, queda’t en el barri i compra el just».

La invitació que Càritas llança en la seva Campanya de Nadal a estar “més a prop que mai” s’estén també als nostres hàbits de consum en aquest moment de l’any, on es registra un dels punts àlgids de vendes.

Suport al comerç just i a les botigues de barri

Dins d’aquesta crida que Càritas llança a realitzar “gestos gratuïts que ajudin i millorin la vida d’altres persones fer-la  més plena i feliç per a tots”, es proposa també portar aquesta opció per la senzillesa als nostres hàbits de consum per Nadal, i optar per alternatives com el comerç just i el denominat “comerç de proximitat” que duen a terme les botigues de barri.

Aquest és, precisament, l’objectiu de la campanya “Aquest nadal, queda’t en el barri i compra el just” que ha llançat la Coordinadora Estatal de Comerç Just, a la qual pertany Càritas, per a promoure la compra en botigues de barri tant productes de comerç just com productes locals. Amb aquesta iniciativa es tracta d’impulsar el petit comerç, fortament perjudicat per la pandèmia. Precisament Càritas Mallorca participa a la iniciativa impulsada per la conselleria d’Afers socials i Esport i les altres entitats de l’illa que formen part del Grup de ComerçJust , una campanya a favor del consum d’aquest productes amb el sorteig de 8 paneres de productes de Comerç Just valorades cadascuna en 75€. Per cada compra de 10€ de productes de comerç just a les botigues de Càritas a Palma, (C/Sant Felip Neri 1, i C/ Sant Bernat, 2) pots participar al sorteig de les paneres.

En aquesta invitació a donar suport al comerç just participa també en tota Espanya la Xarxa Interdiocesana de Comerç Just de Càritas, integrada per 32 botigues i 114 punts de venda en moltes ciutats i pobles de tot el país, que funcionen, a més, com a espais solidaris i punts de trobada veïnals.

Un model de consum alternatiu

En un any difícil marcat per l’impacte de la pandèmia, que amenaça amb el tancament massiu de petites empreses, el comerç de barri centra les seves esperances en les vendes nadalenques per a salvar l’exercici anual.

La tendència generalitzada, no obstant això, és la de comprar en les grans superfícies o a través de plataformes online, que s’ha disparat fins més de 75% en relació amb la venda física, la qual cosa suposa un greu perjudici al petit comerç i a les botigues de comerç just, agreujat durant la pandèmia.

A més, els estímuls per al consum compulsiu són cada vegada més poderosos. Ni tan sols l’impacte del coronavirus ha aconseguit tombar iniciatives com el “Black Friday”, de recent implantació al nostre país, i que suposa el tret de sortida cap a les compres de Nadal, marcades pel balafiament a vegades compulsiu. I tot això a costa del petit comerç.

Davant aquest model de consum, Càritas proposa una fórmula alternativa, basada a fer-ho de manera responsable, adquirint sol el que necessites, informant-se de la procedència dels aliments i altres productes, i de les condicions en les quals treballen les persones productores dins i fos el nostre país. Es tracta de participar d’un comerç que ha garantit la seguretat, el pagament just, l’acompanyament als productors i productores d’altres països desfavorits durant la crisi de la Cobvid-19, quan els altres cancel·laven les seves comandes, i és donar suport a la supervivència de l’economia i la vida dels nostres veïns, dels nostres propis barris.

Sobren els motius aquest Nadal per a optar per un comerç de proximitat i una manera de consumir que garanteixi la sostenibilitat dels petits productors i cooperatives i els empresaris autònoms dels nostres barris, que promogui el respecte dels drets humans i la protecció del medi ambient. Un comerç just que és més necessari que mai.

Cerca aquí la teva botiga de Comerç Just de Càritas més pròxima.