10 anys de guerra a Síria: Càritas Espanyola reafirma el seu suport a les víctimes dins i fora del país

Des de 2011, Càritas ha destinat 9 milions € a 80 projectes humanitaris per a 534.258 persones a Síria i altres 10 països de la regió

Aquest 15 de març el conflicte sirià marca el seu desè aniversari. Des de 2011, la guerra de Síria continua sent una de les crisis més complexes i llargues a nivell mundial, en la qual, com a resultat de les contínues hostilitats en àrees localitzades, són contínues la pèrdua de vides humanes, els desplaçaments massius de població, l’exili de milions de persones cap als països veïns i l’erosió sostinguda de la resiliència de les comunitats, tant locals com d’acolliment.

470.000 morts i 11 milions de damnificats

Aquest conflicte, que s’ha cobrat ja la vida de més de 470.000 persones i que ha provocat una de les majors crisis humanitàries a les quals la xarxa Càritas ve donant resposta en l’última dècada, ha convulsionat tota la regió i nombrosos països de l’Est d’Europa.

En data d’avui s’estima que més d’11 milions de persones necessiten assistència humanitària, dels quals 4,7 milions són persones amb necessitats urgents. Uns 6,7 milions d’aquests damnificats són desplaçats interns.

Tot fa preveure que, almenys a curt termini, el clima bèl·lic i la inseguretat continuaran, sobretot en el nord-oest, amb el consegüent flux de nous desplaçaments de civils, on els bombardejos han obligat a centenars de milers de persones a abandonar les seves llars en un intent desesperat per trobar seguretat en aquesta zona de Síria.

La xarxa Càritas ha estat des del principi, acompanyat els efectes humans que aquest drama suposa per al poble sirià a fi de garantir els drets bàsics i la dignitat de tots els damnificats, independentment de la seva afiliació ètnica o religiosa, i aportar tots els seus esforços a la recerca de la pau.

Suport actiu de Càritas Espanyola

Caritas Espanyola ha estat molt present en el terreny des de l’esclat de la crisi, aportant suport fratern a Càritas Síria i a la resta de Càritas nacionals de la regió i de l’Est d’Europa, i garantint els drets i les necessitats d’un total 534.258 persones.

Des de 2011, i el marc de la campanya d’emergència “Càritas amb Síria”, s’han finançat un total de 80 projectes humanitaris tant dins del país com en aquells altres que acullen comunitats de refugiats, com són el cas de l’Iraq, Líban, Jordània, Turquia, Grècia, Albània, Sèrbia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, i Macedònia.

Al llarg d’aquests deu anys, Càritas ha recaptat a favor de Síria entre els donants espanyols un total de 5.776.138,78 euros i ha invertit en les diferents accions d’ajuda humanitària 8.978.095,57 euros (la diferència de 3.201.956,79 euros ha estat aportada per Càritas Espanyola a partir dels seus propis fons d’emergència). Aquest important esforç econòmic ha comptat amb la contribució de 42 Càritas Diocesanes de tot el país i el suport d’institucions privades i Administracions públiques, com la AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament).

Principals sectors d’intervenció

La intervenció humanitària de Càritas per a pal·liar els efectes d’aquesta crisi ha posat el focus en àmbits com l‘ajuda alimentària i l’accés a aigua potable; el subministrament de combustible per a calefacció i cuina; les despeses d’allotjament i habitatge; la distribució de productes no peribles d’ús personal (higiene) i roba infantil; assistència mèdica ambulatòria i mòbil, i ajuda farmacèutica; assistència perinatal a dones gestants i lactants; suport psicosocial; i cobertura educativa a través de cursos de formació, beques i material escolar.

Esment especial mereix, així mateix, la posada en marxa de programes de suport a les comunitats locals d’acolliment als refugiats sirians; els projectes d’acompanyament a orfes de la guerra a través d’institucions socials locals; les ajudes en efectiu per a cobrir necessitats bàsiques urgents; les activitats per a l’estímul de l’ocupació (programes “cash for work”); així com innombrables sessions formatives i de sensibilització, al costat d’activitats socioculturals.

En l’últim any, a més, s’han activat plans de seguretat davant la Covid-19 i la distribució de productes de prevenció.

El Papa Francesc, estretament involucrat amb el drama sirià a través de les seves contínues crides a la fi dels combats, ha destacat la importància del treball de Càritas com la millor manera de contribuir a la pau. Aquesta és la missió en la qual Càritas Espanyola seguirà compromesa a través del suport a les necessitats de tots els damnificats.