Càritas destina 400.000€ a ajudes per a desplaçats en RD Congo, Sud Sudan, Moçambic, Nicaragua i Indonèsia

Un dels eixos de la cooperació internacional de Càritas és el suport a comunitats en mobilitat a causa de conflictes o desastres.

Càritas Espanyola ha aprovat en els dos últims mesos diverses partides per un import de 400.000 euros per a donar suport a les intervencions urgents d’ajuda humanitària per a les comunitats desplaçades a causa dels desastres naturals o la violència a la República Democràtica del Congo, Sud Sudan, Moçambic, Nicaragua i Indonèsia.

El suport als programes d’acompanyament a les necessitats de les persones desplaçades per part de les Càritas locals és un dels eixos de l’acció que realitza Càritas Espanyola en l’àmbit de la cooperació internacional i que, de manera prioritària, es dirigeix cap a aquelles comunitats més vulnerables i es queden al marge de les ajudes oficials.

RD Congo

El desastre natural provocat al maig passat per una nova erupció del volcà Nyaragongo, a la regió el Kivu Nord, ha afegit precarietat a una població local castigada per una situació de violència gairebé endèmica i el flagel del brot d’ébola de l’estiu passat.

La situació d’extrema vulnerabilitat dels milers de desplaçats a causa de l’erupció va posar en marxa la resposta immediata de Càritas Bukavu per a prestar ajuda humanitària d’emergència a 400 famílies que van fugir dels barris de Goma afectats per l’ordre d’evacuació decretada pel governador militar de la regió de Kivu del Nord. Molts d’aquestes persones han estat acollides per altres famílies en una zona que, en l’últim any, han rebut també a molts altres desplaçats a causa els enfrontaments entre exèrcit i grups armats en les altes planes de Kalehe.

Càritas Espanyola ha secundat amb una partida de 16.000 euros el pla d’emergència de Càritas Bukavu per a distribuir als afectats lots d’articles no alimentaris bàsics i una petita quantitat en efectiu que els permetin comprar aliments en el lloc d’acolliment o per a emprendre la tornada a casa. Aquest programa humanitari, que té un pressupost total de 35.000 euros, es va posar en marxa el passat 10 de juny i es prolongarà fins al 10 d’agost.

En el marc d’aquesta emergència, Càritas Espanyola ha decidit reforçar un projecte de consolidació de l’alerta humanitària en Kivu del Sud que ve desenvolupant-se a la regió per a enfortir les capacitats de les comunitats locals a l’hora d’identificar amb la deguda antelació les situacions de risc d’emergència a fi de millorar la coordinació de les respostes i la mobilització de la xarxa Càritas en la zona.

En el cicle anterior del projecte es van mobilitzar un total de 2 milions d’euros per a donar suport a les diferents alertes transmeses, cosa que significa l’èxit d’una iniciativa l’objectiu de la qual és mobilitzar recursos, a través del seu monitoratge en el terreny, per a les petites crisis oblidades que assoten la zona de Kivu del Sud, a més de millorar l’eficàcia de les respostes a les necessitats de poblacions afectades.

Per a la nova fase d’aquesta intervenció, que se centrarà fonamentalment en les Diòcesis de Bukavu i Kasongo, Càritas Espanyola ha destinat 112.350 euros.

Sud Sudan

Un altre dels reptes d’assistència humanitària que afronta la realitat africana és la crisi generada pel conflicte en Torit i Yei, regions de Sud Sudan, i que ha provocat una crisi de seguretat alimentària i de mitjans de subsistència, tant a la població desplaçada com a les famílies més vulnerables de les comunitats d’acolliment.

Càritas Sud Sudan duu a terme des d’el mes de juny passat, un ampli programa de resposta humanitària per a 1.200 llars en la zona dirigit a millorar l’alimentació i els mitjans de vida de la població desplaçada i les comunitats d’acolliment en condicions més precàries. Les activitats previstes es prolongaran fins al 31 de gener de 2021.

Càritas Espanyola ha donat suport a aquesta emergència un fons de 95.000 euros aportats íntegrament pel Cabildo de Gran Canària.

Moçambic


La província de Cabo Delgado d’aquest país africà, sumida en un conflicte armat des d’octubre 2017, travessa des de fa un any la més sagnant ona de violència extremista que ha originat el desplaçament de milers de persones a les quals Càritas Pemba intenta donar resposta.

Dins del pla d’assistència humanitària de la Càritas local s’ha projectat la construcció de 50 habitatges d’acolliment permanent en el districte de Mecufi, a la província de Cap Prim, amb vista a alleujar l’amuntegament que les famílies de desplaçats –en un 90% dones i nens— pateixen actualment i les precàries condicions dels quals de vida s’han posat encara més de manifest amb les últimes pluges.

Càritas Espanyola ha aprovat un fons de 55.958 euros per a finançar aquest programa d’habitatges, dels quals 41.313,50 euros han estat aportats pel Govern balear.

Aquest projecte és un primer pas d’una estratègia a curt i mitjà termini que s’està desenvolupant juntament amb Caritas Portuguesa per a respondre en la situació d’emergència que viuen en Cap Prim des de principis de 2020.

Nicaragua

Lloa efectes dels huracans Eta i Iota, que al novembre passat van assolar bona part de l’istme centreamericà, continuen reclamant la resposta humanitària de les Càritas locals per a assegurar els mitjans de vida de famílies de debò risc nutricional i sanitari. Aquest és el cas de les comunitats que habiten en la conca mitjana i baixa del Riu Coco, a Nicaragua.

Càritas Nicaragüenc desenvolupa actualment en aquesta zona un programa de rehabilitació primerenca de 200 famílies afectades pertanyents a 6 comunitats assentades en els municipis Murra i Wiwili de la conca del va riure Coco, pertanyents a les diòcesis de Estelí i Jinotega. Els eixos d’aquest projecte se centren en recuperar uns mitjans de vida que proporcionin a aquestes famílies ingressos econòmics bàsics; garantir la seva seguretat alimentària i nutricional, especialment la dels nens i dones embarassades; i proporcionar accés a l’aigua potable i sanejament.

Càritas Espanyola ha destinat a aquest projecte, que es va posar en marxa al març passat i estarà operatiu fins a finals de febrer de 2022, un total de 66.437,42 euros.

Indonèsia

L’última de les partides alliberades per Càritas Espanyola en els últims mesos amb l’objectiu de respondre a les necessitats de les persones desplaçades té com a escenari la regió central de Sulawesi, a Indonèsia. És aquí on la Càritas local (Karina) lidera la construcció de 60 habitatges permanents per a famílies vulnerables de les comunitats de Ape Maliko i Taripa, afectades pel sisme submarí de 2018 i que, malgrat els anys transcorreguts, no han accedit a l’ajuda que va prestar el govern i que persisteixen en situació de pobresa vivint en albergs temporals.

Càritas Indonèsia ha llançat una crida d’emergència per a recaptar fons que permetin finançar aquest projecte, que compta amb un pressupost de 354.741 euros i dels quals 50.718 han estat aportats per Càritas Espanyola.

La construcció d’habitatges, situades en la Diòcesi de Rajat, va començar el passat 1 de juny i es preveu que hagi finalitzat el 31 de maig del pròxim any.