La xarxa Càritas es mobilitza a Haití per a prestar ajuda humanitària a les víctimes del terratrèmol

Càritas Espanyola llança una campanya d’emergència i posa a la disposició de Càritas Haití una partida inicial de 100.000 euros

La xarxa Càritas s’ha mobilitzat per a coordinar la seva resposta humanitària urgent als greus efectes del nou terratrèmol de magnitud 7,2 en l’escala Richter que dissabte passat va assolar la zona dels Cayes i Jeremie, a Haití, i que, segons les últimes dades disponibles, s’ha cobrat la vida de 1.300 persones.

D’acord amb la informació remesa per Càritas Haití, el sisme ha deixat també centenars de ferits i importants danys materials. No obstant això, les comunicacions amb les zones sinistrades continuen actives i, almenys en Els Cayes, l’activitat de la ciutat no ha quedat col·lapsada. En el terreny, els equips de la Càritas local han començat a distribuir ajuda d’emergència als damnificats, a quantificar l’abast dels danys i a avaluar les necessitats més urgents a curt i mitjà termini, enmig de la incertesa i el temor generalitzats generats per les rèpliques del sisme que es vénen repetint des de dissabte passat.

L’epicentre del terratrèmol és un dels escenaris on Càritas Espanyola ha vingut centrant en els últims deu anys, al costat de Càritas Les Cayes, els esforços de reconstrucció posats en marxa després del devastador terratrèmol de gener de 2010.

A fi de canalitzar la resposta solidària dels donants del nostre país cap a les víctimes d’aquest nou desastre natural, Càritas Espanyola ha llançat una campanya de solidaritat amb Haití, a més de mobilitzar ja una partida de 100.000 euros per a donar suport a l’ajuda als damnificats que està prestant els equips de la Càritas local.

Solidaritat de la xarxa Càritas i de l’Església llatinoamericana

La resposta solidària amb Haití davant aquest nou desastre natural per part de tota la xarxa Càritas i del conjunt de l’Església llatinoamericana està sent immediata.

En un comunicat conjunt, el Secretariat Llatinoamericà i Del Carib de Càritas (SELACC), el Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM), la Confederació Llatinoamericana i Del Carib de Religioses i Religiosos (CLAR), la Confederació Interamericana d’Educació Catòlica (CIEC) i la Xarxa Eclesial Llatinoamericana i Del Carib de Migració, Desplaçament, Refugi i Tràfic de Persones (CLAM), “s’uneixen amb profund dolor per a acompanyar i fer costat a Haití en aquesta hora d’incertesa i dolor”.

El comunicat està signat per monsenyor Miguel Cabrejos Vidarte, arquebisbe de Trujillo (el Perú), i mons. Jorge Eduardo Lozano, arquebisbe de Sant Joan de Que el seu (l’Argentina), president i secretari general del CELAM; Gloria Liliana Franco i Daniela Cannavina, HCMR, presidenta i secretària general de la CLAR; mons. José Luis Azuaje Ayala, arquebisbe de Maracaibo (Veneçuela) i president de Càritas Amèrica Llatina i el Carib; Francisco Hernández Rojas, coordinador regional del SELACC; Óscar Armando Pérez Sayago, secretari general de la CIEC; María Antonieta García, FIC, presidenta del Consell de la CIEC; i mons. Gustavo Rodríguez, arquebisbe de Yucatán (Mèxic) i Elvy Monzant Arraga, president i secretari executiu de la Xarxa CLAM.

Suport de Càritas Espanyola

Aquest nou desastre natural colpeja a Haití 11 anys després del devastador terratrèmol que el 12 de gener de 2010 va assolar l’illa, amb epicentre entre Jacmel i Port-au-Prince, i que va causar la mort a 300.000 persones, va deixar sense llar a més d’un milió i va provocar el desplaçament d’altres dos milions d’haitians.

Càritas Espanyola es va bolcar des del principi en el suport a les necessitats humanitàries d’aquesta emergència i els plans de reconstrucció. Durant l’última dècada, la nostra Confederació a Espanya ha canalitzat cap a aquest país del Carib més de 25 milions d’euro, aportats pels donants espanyols a través de la campanya de solidaritat “Càritas amb Haití” llançada arran del sisme.

A més, en els dos anys següents el país va haver d’afrontar noves emergències humanitàries provocades per l’impacte de l’huracà “Tomás”, també en 2010, seguit d’un seriós brot de còlera en 2011 i dos huracans, “Isaac” i “Sandy”, en 2012. Els huracans s’han succeït fins al dia d’avui, amb especial impacte de “Mathew” en 2016, que va provocar més de 800 víctimes i grans destrosses.

En els últims quatre anys, a mesura que la població haitiana anava recuperant el seu dret a un habitatge i s’estabilitzava les necessitats generades per l’emergència del terratrèmol, el suport de Càritas Espanyola ha posat el focus en els programes d’educació primària i formació professional, al costat dels projectes de seguretat alimentària que permetin a la població local produir els seus propis aliments i generar les seves maneres de vida.

EMERGENCIA «CÁRITAS CON HAITÍ TERREMOTO 2021»
La Caixa: ES45-2100-5731-7202-0028-7356
Santander: ES85-0049-1892-6124-1329-0941