La Mesa Estatal pels drets de les persones majors demanda una Convenció Internacional sobre els drets dels majors

Assenyala que el marc legislatiu existent no garanteix la protecció dels drets de les persones majors.

Amb motiu del Dia internacional de les persones majors, que se celebra el pròxim 1 d’octubre, la Mesa Estatal pels drets de les persones majors –de la qual forma part Càritas – ha enviat un Manifest a la Mesa del Congrés dels Diputats, així com a tots els grups parlamentaris, en el qual sol·licita l’aprovació d’una declaració institucional que doni suport a la creació d’una Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les persones majors.

La Mesa Estatal pels drets de les persones majors denúncia en el seu manifest que el marc legislatiu actual no és suficient per a garantir la protecció dels drets humans i la dignitat de les persones majors. A pesar que, l’any 2002, Nacions Unides va aprovar el Pla d’Acció Internacional de Madrid sobre l’Envelliment (MIPAA), que inclou recomanacions per a abordar els objectius socioeconòmics en relació amb el desenvolupament, la salut i el benestar i els entorns amigables de les persones majors, aquest pla no és vinculant jurídicament i no inclou mecanismes independents de supervisió, responsabilitat i recerca. A més, aquest pla omet importants qüestions de drets humans i manca d’accions específiques per a abordar la discriminació per raó d’edat.

El Manifest enviat als grups parlamentaris i a la Mesa del Congrés recorda que, a causa del edadismo que existeix en la nostra societat, les persones majors i, particularment, les persones amb discapacitat majors no poden gaudir dels seus drets en igualtat de condicions que les altres, la qual cosa afecta multitud d’aspectes de les seves vides i a la seva dignitat. Els estereotips i prejudicis associats cultural i socialment a l’envelliment, a l’edat i a les persones majors fan que es justifiqui un tracte diferent i discriminatori en atribuir-los un menor valor social i menys capacitats, la qual cosa repercuteix de manera directa en el gaudi dels seus drets humans. A més, les dones majors continuen sent el grup social en major risc d’exclusió, especialment si s’associa l’edat a factors d’interseccionalitat, com ara la discapacitat, la immigració o la pobresa.

D’altra banda, les respostes a la pandèmia del COVID-19 han posat de manifest les greus llacunes en la protecció dels drets de les persones majors. La Mesa Estatal també recorda en el seu manifest que el Secretari General de les Nacions Unides, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, l’Experta Independent sobre el gaudi de tots els drets humans per les persones d’edat i el Consell d’Europa han reconegut la necessitat d’esmenar les deficiències del sistema internacional que Mesa Estatal pels drets de les persones majors protegeix els drets humans de les persones majors. Al maig de 2020, 146 Estats, entre els quals es troba Espanya, ja van reconèixer aquestes llacunes i van adoptar el compromís de promoure i respectar plenament els drets de les persones majors en donar suport a l’Informe del Secretari General de l’ONU sobre l’impacte de la COVID-19 en les persones majors publicat al maig de 2020. Per tot això, la Mesa Estatal considera necessari i urgent que s’aprovi una Convenció de Nacions Unides que promogui i garanteixi els drets de les persones majors, en tota la seva diversitat, perquè els governs i les societats de tot el món, siguin conscients de les seves obligacions i responsabilitats en matèria de drets humans cap a les persones majors ara i en el futur, facilitant els processos de participació de les persones majors en totes les accions

Manifest